Wat is CNC verspanen?

Verspanen is het bewerken van materiaal, dit kan doormiddel van machines, maar dit kan ook met de hand. Bij het verspanen wordt er basismateriaal van het product verwijderd om zo het product opnieuw vorm te geven. Het verspanen kan toegepast worden bij verschillende materialen, zo kan je denken aan hout, metaal en kunststof. Over het algemeen wordt de term verspanen echter gebruikt voor metaalbewerking. Er zijn verschillende technieken mogelijk om dit te doen. Zo kun je denken aan het boren van gaten met een kolomboor of maat maken met vijlen, zagen en schaven. Er zijn in Nederland talloze bedrijven die voor je kunnen CNC verspanen.

 

CNC verspanen

Als we het hebben over CNC verspanen dan wordt er eigenlijk altijd gewerkt met metaal. Hierbij worden de slijp- of freesmachines gestuurd door de computer in plaats van met de hand. Voor het verspanen met de machine kun je gebruik maken van bijvoorbeeld draai- en freesmachines. Deze kunnen met grote nauwkeurigheid het metaal zo bewerken dat er de precies juiste vorm ontstaat. Bij frezen worden kleine stukje metaal doormiddel van snijgereedschap verwijderd. Maar ook kunnen er gaten geboord worden in vrij dikke en harde metalen. Vaak zijn het gespecialiseerde bedrijven die het CNC verspanen voor je uitvoeren. Voor het besturen van de CNC draaibank heb je veel vaktechnische kennis nodig.

 

Werken met CNC verspanen

Zou je graag een opleiding willen volgen dan is dit natuurlijk mogelijk. Er is erg veel vraag naar vakkundige mensen die in staat zijn metaal te verspanen en dan met name doormiddel van CNC verspanen. Voor je aan de opleiding CNC verspanen kunt beginnen moet je eerst basiskennis hebben van conventioneel verspanen. Het CNC verspanen is niet voor iedereen weggelegd. Het is namelijk van groot belang dat je goed bent met cijfers en in staat bent de computer juist in te programmeren. Ben je hier goed in en voor je dit goed uit dan doet de machine al het werk voor je. Ga je met dit programmeren makkelijk de fout in, dan is het wel heel lastig goede resultaten te behalen en kan je wellicht beter conventioneel verspanen.

 

Meer weten? Ga naar de website van Evink CNC verspaning voor meer informatie.

 

 

 

Author: admin

Share This Post On