Waarmee kan je een rolsteiger veilig maken?

Vanaf januari 2018 is er een nieuwe regelgeving omtrent het opbouwen van een rolsteiger. Jaarlijks gebeurde hier nog te veel ongelukken mee en werd het dus ook vaak op een onveilige manier gedaan, over het algemeen ook tegen beter weten in aangezien het opbouwen van een rolsteiger nou niet echt de core business is van een loodgieter of schilder. Er zijn veel zaken waarmee je het werken met een rolsteiger een stuk veiliger maakt, zowel verplichte als niet verplichte onderdelen.

Stabilisatoren en leuningen

Stabilisatoren en leuningen zijn verplicht bij zowel het opbouwen als het gebruiken van een rolsteiger. Stabilisatoren worden onderaan geplaatst en zorgen ervoor dat de rolsteiger mooi in balans blijft en dus niet omvalt. Stabilisatoren worden al lang gebruikt, echter werden ze ook vaak niet goed geplaatst, het is immers belangrijk dat alle stabilisatoren stevig op de grond staan zodat er geen speling is. Leuningen werden altijd al aangeraden en zijn nu verplicht geworden, zelfs bij het opbouwen van een rolsteiger. Je mag officieel een platform niet betreden zonder dat er leuningen naast zitten, dit was vroeger wel anders. Gelukkig is het een kleine moeite om te plaatsen en dragen ze ook bij aan de algehele stevigheid van een rolsteiger.

Kantplanken

Als mensen denken aan ongelukken met een rolsteiger denken ze gelijk aan dat mensen er vanaf vallen, echter lopen mensen op de grond ook gevaar. Vaak nemen mensen allerlei materialen en gereedschappen mee naar boven, die soms op het platform worden gelegd. Al deze spullen kunnen naar beneden vallen, het zal niet de eerste keer zijn dat iemand iets op zijn hoofd krijgt. Gelukkig is het vaak zo dat iedereen op een bouwplaats een veiligheidshelm draagt, echter is dit buiten een bouwplaats natuurlijk niet altijd het geval. Een object die van grote hoogte valt neemt snel toe in snelheid, dit kan zeer gevaarlijk zijn als het iemand raakt. Kies een rolsteiger standaard deze kantplanken heeft.

Steigerbumpers

De stabiliteit van een steiger is natuurlijk erg belangrijk, je wilt je er veilig op voelen als je hoog bezig bent. Buiten het gebruik van genoeg schoren, leuningen en stabilisatoren zijn er nog meer zaken waarmee je de stabiliteit kan verbeteren, zoals steigerbumpers. Als je de rolsteiger tegen een gebouw wilt aanzetten dan wil je dit doen zonder iets te beschadigen, als je enkele steigerbumpers aan de rolsteiger vastmaakt kan dit. Een steigerbumper is in principe een muurafhouder welke er voor zorgt dat je de rolsteiger er veilig tegenaan kunt zetten en het zorgt ook voor stabiliteit omdat de steiger nu tegen een groot oppervlakte staat.

Author: admin

Share This Post On