Prusa is één van de meest succesvolle ondernemingen op het gebied van 3d printers. Na de introductie van de Prusa i3 MK2 3d printer bleek dat dit een schot in de roos was. De 3d printer was van uitermate hoge kwaliteit en had bovendien een interessant prijskaartje.
Bij Prusa heeft men de lat nóg hoger gelegd door de introductie van de Prusa i3 MK3 3d printer. Deze printer is de nóg betere variant van de MK2. Maar, waar uit zich dat dan in? Wij hebben de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet.
Toepassingen van sensoren
Het belangrijkste verschil tussen de twee printers is de toepassingen van sensoren. Bij de Prusa i3 MK2 bestond de kans dat de printer bijvoorbeeld oververhit zou raken. Bij de Prusa i3 MK3 is dat onmogelijk. Men heeft namelijk een sensor ingebouwd die de temperatuur in de gaten houdt. Zodra de temperatuur te hoog wordt, schakelt de sensor de eveneens nieuwe ventilator in.
Deze ventilator koelt de 3d printer vervolgens, waardoor de oververhitting geen rol van betekenis kan spelen.
Ook is er een nieuwe sensor ingebouwd die het filament in de gaten houdt. Als het filament op is, geeft de sensor dit aan en wordt de MK3 automatisch gepauzeerd. Hierdoor is de kans op een mislukte print tot een miniem niveau beperkt.
Design
Anderzijds is ook het design anders. Prusa heeft ervoor gekozen om de Y-as van de 3d printere aan te passen. Hierdoor is het design ietwat veranderd; het ziet er allemaal wat strakker en stijlvoller uit. Ook is het frame van de 3d printer steviger geworden dankzij de vernieuwde Y-as.
Heatbed
Prusa geeft zelf aan dat het heatbed de beste aanpassing is. Bij de Prusa i3 MK3 3d printer is het heatbed een magnetisch heatbed met een PEI printsheet die gepoedercoat is. Dit zorgt uiteindelijk voor betere prestaties.