Oneindig veel mogelijkheden met led strips

Led strips zijn aan een flinke opmars bezig in ons land. Het lijkt er hierbij op dat we eerst met z’n allen de kat uit de boom hebben gekeken. Is led licht nu wel helemaal die verlichting van morgen en in hoeverre is een led strip praktisch in gebruik? Vragen die we blijkbaar vooraf graag beantwoord zien, voordat we de ledstrip volledig omarmen. Maar dat we led strips inmiddels wel omarmd hebben, dat moge duidelijk zijn. De kat is wat dit betreft volledig uit de boom en steeds meer mensen leren de verschillende toepassingsmogelijkheden van deze specifieke verlichting kennen en waarderen. Toch is nog lang niet iedereen om. Een goed moment om eens iets langer stil te staan bij dit fenomeen. En wellicht kom je er na het lezen van dit artikel achter dat een ledstrip ook voor jou die ideale en sfeervolle oplossing is.

 

ledstrips

 

Wat zijn led strips nu eigenlijk precies?

Een led strip is feitelijk niets anders dan een aantal ledlampjes die achter elkaar op een flexibele strip (lint) zijn geplaatst. Dit soort linten zijn in verschillende lengtes verkrijgbaar, vanaf één meter tot wel tien meter lang. De meest gangbare lengtes zijn echter twee, drie en vijf meter lang. De kans is groot dat je met deze lengtes niet uitkomt, omdat je als het ware “een stukje over houdt”. Dit is geen enkel probleem want, en dit klinkt misschien een beetje raar als we het hebben over verlichting, dan knip je er “gewoon” een stukje vanaf. In verreweg de meeste gevallen kun je led strips om de drie lampjes inkorten, zonder de rest van de strip te beschadigen. Uiteraard ga je hierbij goed voorbereid en geconcentreerd te werk.

 

Hoe bevestig ik een led verlichting strip?

Niet iedereen is even handig als het gaat om (huishoudelijke) klusjes als het aanbrengen van verlichting. Het aanbrengen van een led verlichting strip is echter door iedereen te doen. Het is geen ingewikkelde materie, maar vooral een klusje dat geconcentreerd en netjes werken vereist. Kun je dit opbrengen? Dan kun je ook een led verlichting strip aanbrengen. Een led strip plak je namelijk gewoon. Het is eenvoudigweg een kwestie van de beschermlaag van de plakstrip verwijderen en de strip aanbrengen op een schone en vetvrije ondergrond. Met name dit laatste is erg belangrijk, omdat het natuurlijk erg vervelend is als de ledstrip niet goed hecht en daarmee niet goed blijft zitten. Ook kunnen er hierdoor gevaarlijke situaties ontstaan, bijvoorbeeld als je led strips gebruikt om de trap te verlichten. Struikelen over een los geraakte strip kan een lelijke val veroorzaken. Indien je de strips liever niet plakt, dan kun je er ook voor kiezen om te werken met zogenoemde led strip profielen. Iets meer werk, maar in sommige gevallen wel een betere oplossing.

 

Sfeervolle verlichting

Led licht wordt veelal geassocieerd met wat kil aandoende verlichting. Zo niet waar! Led licht is juist de verlichting waarmee je in een handomdraai in een ruimte een heel andere sfeer kunt neerzetten. Led strips zijn hierbij meer dan goed in te zetten. Deze strips kun je namelijk ook vaak “dimmen”. Uiteraard heb je hierbij dan ook wel een dimmer nodig, welke je vaak los kunt kopen in het geval je een led strip hebt gekocht waar deze niet bijgeleverd is. Let er dan wel op dat de led strip zelf geschikt is voor een dimmer en dat de dimmer geschikt is voor jouw led strip. Door de verlichting te dimmen creëer je een wat meer intieme sfeer en als je wat meer licht nodig hebt, dan schroef je de hoeveelheid licht weer even op. Met name bij het gebruik van deze strips in de keuken is dit wenselijk. Zo heb je goed en helder licht tijdens het koken en de voorbereiding hiervan en heb je een meer gezellige sfeer als je daadwerkelijk aan tafel gaat. Als je nu ook nog eens weet dat je led strips in verschillende kleuren kunt kopen, dan is over het creëren van sfeer natuurlijk alles wel gezegd.

 

Tot slot

Led strips zijn er niet alleen voor binnen. Ze zijn er juist ook voor buiten. Ideaal om bijvoorbeeld een tuinpad van licht te voorzien of om bepaalde dingen in jouw tuin of aan jouw huis te accentueren. Kies je voor deze variant? Let er dan wel op dat je een led strip koopt die ook daadwerkelijk geschikt is om buiten te gebruiken. Als je dit niet doet, kijk er dan niet raar van op dat de levensduur van deze strip heel erg beperkt zal zijn.

Author: admin

Share This Post On