Netwerkkabels; in allerlei soorten.

Netwerkkabels worden steeds meer gebruikt en de kans is dan ook groot dat je er enkele zelf in gebruikt hebt. Aan beide uiteindes zit een connector, aan een kant steek je die in de router en aan de andere kant steek je die in bijvoorbeeld de computer. Ook wordt het veel gebruikt bij smart-tv’s, gameconsoles en interactieve televisiekastjes (waarmee je programma’s kunt opnemen). Eigenlijk zijn ze dus niet meer weg te denken uit je huis.

Zoals alles, gaan ook kabels een keer kapot. Wanneer je opzoek gaat naar een nieuwe kabel kom je veel soorten tegen. Veel mensen weten amper wat een netwerkkabel is, laat staan wat voor soorten er allemaal zijn.

Netwerkkabels zijn gesorteerd op categorieën, vaak afgekort tot ‘cat’, ik zal ze allemaal even langslopen:

  • Cat5, beter bekend als de slome variant. Snelheid tot 1.000 M/Bit en frequentie van 100mhz
  • Cat6, beter bekend als de zakelijke variant. Snelheid tot 10000 M/Bit en frequentie van 500mhz
  • Cat7, vaak gebruikt door grote bedrijven. Snelheid tot 10000 M/Bit en frequentie van 1000mhz

 

Cat5 is, vergeleken met cat6 en cat7 traag; maar voor veel mensen prima voor thuisgebruik. Het grote verschil zit hem in de frequentie en dit kun je eigenlijk vergelijken met een snelweg. Hoe meer wegen er open zijn, hoe meer auto’s je kunt laten rijden. Een cat6 kabel kan veel meer data tegelijk versturen en ontvangen dan een cat5.

 

Ben je op zoek naar een netwerkkabel en is dit gewoon voor thuis, dan zal ik aanraden om een cat5-kabel te kopen. Als je opzoek bent voor in een bedrijf met relatief veel dataverkeer; kies dan voor de duurdere cat6 kabel. Cat7 is eigenlijk alleen nodig wanneer je een groot budget hebt en het koopt voor een heel groot bedrijf. Komen de kabels langs zware machines of elektronische velden, kies dan voor een UTP kabel.

 

Author: admin

Share This Post On