Maak een feest van de eerste heilige communie

De eerste heilige communie, ook wel bekend als eerste communie of gewoon als communie, is een belangrijk moment in het kerkelijk leven van katholieken. Bij de geboorte wordt ieder kind gedoopt, maar de echte, bewuste keuze voor de katholieke kerk maken kinderen in Nederland halverwege de basisschool met de communie. Tijdens een speciale kerkdienst nemen zij voor het eerste de hostie, het lichaam van Christus aan. Na de kerkelijke plechtigheid, volgt vervolgens thuis een groot feest. Er is vaak sprake van communie versiering in het huis van het communicantje en natuurlijk krijgt hij of zij een communie cadeau van elke gast in ruil voor communie bedankjes aan alle gasten en gulle gevers die op de dag present zijn.

 

communie

Wat is de eerste communie?

De communie is feitelijk de bewuste keuze van iedere katholiek voor de katholieke kerk. Het dopen, de officiële opname in de registers van de katholieke kerk, gebeurt kort na de geboorte. Het is een keus van de ouders van een kind. Gedurende de eerste levensjaren hoort het kind wel bij de kerk, maar is hij of zij zich daar niet heel bewust van. Dat verandert halverwege de basisschool. Elke katholiek kan op dat moment zelf de keuze maken om verder te gaan als lid van de katholieke kerk. Door de communie te doen geeft het kind zelf aan dat hij zijn of haar leven wil leiden als katholiek. Door het ontvangen van de hostie tijdens de communie hoort het kind er echt bij en mag het voortaan altijd meedoen met dit kerkelijk ritueel. De eerste heilige communie is een belangrijk moment in het leven van katholieken, meisjes dragen vaak een mooie communie jurk en jongens zijn soms zelfs in pak. Maar ook zonder zo’n jurk of stropdas zijn kinderen natuurlijk welkom om zich definitief aan te sluiten bij de katholieke kerk.

 

Wat geef ik als cadeau?

Na de kerkelijke rituelen volgt er bij de communicant thuis een groot feest. U als bezoeker kunt tijdens het feest veel plezier verwachten, maar u wordt ook geacht een leuk cadeau voor de communicant mee te brengen. Een gebruikelijk groot cadeau is een fiets of horloge. Dit zijn grote, prijzige cadeaus die doorgaans door ouders, peter of meter worden geschonken. Bent u ‘gewoon’ een oom of tante, buurvrouw of vriendin, dan volstaat een kleiner cadeau natuurlijk ook. In feite kunt u bij de zoektocht naar het juiste cadeau net zo te werk gaan als voor een verjaardagscadeau. Kijk naar het kind, is het een jongen of een meisje? En houdt het van werken met de handen, lekker buiten ravotten of juist een hele middag verdiept zijn in een boek? Weet u niet precies wat het communicantje leuk vindt, schroom dan niet om de ouders te vragen. En misschien heeft het feestvarken in kwestie wel een lijstje gemaakt met suggesties voor cadeaus.

 

Een belevenis cadeau doen

Wilt u zeker weten dat de communicant zich zijn leven lang dit bijzondere moment herinnert, dan kunt u ook een belevenis cadeau geven. Spullen hebben kinderen immers doorgaans genoeg. Maar waarom maakt u er niet een leuk dagje uit van? U hebt dan lekker een dagje quality time met z’n tweeën en u steelt zeker weten de show op het feest. U kunt van alles bedenken als beleveniscadeau. Ga naar een restaurant, de bioscoop of een stoere speeltuin. De keuze is in heel Nederland reuze en u weet één ding in elk geval zeker: de communicant zal zich zijn leven lang herinneren wat een gave dag u hem of haar bezorgd heeft.

Author: admin

Share This Post On