Graven met een graafmachine? Dit moet je weten

Heb jij plannen om je tuin aan te pakken? Ga je radicaal aan de slag en heb je daarvoor een graafmachine nodig? Of heb je grond gekocht en ga je een eigen woning bouwen? Ook dan zul je waarschijnlijk gebruik gaan maken van een graafmachine. Je mag niet zomaar aan de slag met deze graafmachine. Je zult hiervan een melding moeten doen. De zogenaamde Klic-melding kun je doen bij het Kadaster. Je ontvangt dan kaarten met informatie over de kabels en leiding in de grond waar jij gaat graven. Op deze manier wordt schade aan leidingen en kabels ondergronds zoveel mogelijk voorkomen.

Klic-melding controleren

Bij een Klic-melding ontvang je veel informatie over de ondergrondse kabels en leidingen. Toch is dit in veel gevallen niet voldoende om blind op te vertrouwen. Als de Klic een kabel aangeeft, is het zeer waarschijnlijk dat deze zich binnen een straal van een meter zich ook daadwerkelijk bevindt. In sommige gevallen is die meter niet nauwkeurig genoeg of wil je het juist extra checken. In dat geval kun je Terra Carta inschakelen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in ondergronds onderzoek en kan alle kabels en leidingen onder de grond zeer nauwkeurig opzoeken. Door proefsleuven te graven, detectieonderzoek uit te voeren en andere technieken in te zetten, zijn de resultaten erg nauwkeurig. In sommige gevallen kan dit net even het verschil maken.

Afwijkende resultaten

Het is mogelijk dat een resultaat van de controle van de Klic-melding anders uitvalt dan de informatie die je hebt ontvangen. In dat geval dien je dit te melden. Ook hierbij kan een bedrijf als Terra Carta je helpen. Zij zijn immers gespecialiseerd in dit soort situaties en kunnen door middel van hun bevindingen aantonen dat de kabels en leidingen anders liggen dan vermeld is. Door Terra Carta hierbij in te schakelen worden de lijntjes direct een stuk korter en kan er sneller geschakeld worden. Wel zo fijn wanneer je aan de slag wilt.

De voordelen van een Klic

De Klic-melding heeft veel voordelen. Door een melding te doen ontvang je uiterst belangrijke informatie over wat er zich in de grond onder je bevindt. In veel gevallen graaf je niet zo diep. Bij het planten van struiken is de kans dan ook heel klein dat je een kabel of leiding raakt. Ga je wel gebruik maken van een graafmachine, omdat je bijvoorbeeld de trampoline gaat ingraven of een zwembad aan gaat leggen, dan is de kans dat je een kabel of leiding raakt al wat groter. Dankzij de Klic weet je waar je niet moet graven om zo stroomstoringen of gaslekken te voorkomen. Zeker in de winterse kou wil je niet zonder stroom of gas komen te zitten.      

Author: admin

Share This Post On