Alles wat je moet weten over de powerbank
Voor vrijwel alle Nederlanders is het inmiddels een bijna gedachteloze routine geworden. Net voordat je gaat slapen stop je jouw telefoon in de oplader, zodat deze de volgende ochtend weer een volledig volle accu heeft en je er de hele dag mee vooruit kunt. In het tijdperk voor de smartphone was dit veel minder nodig, vaak slechts één keer in de week. Helaas voor ons als consumenten is het verbruik van de telefoon vanaf die tijd veel harder toegenomen dan de capaciteit van de meegeleverde accu`s. Het gevolg: veel smartphones zijn na één of hooguit twee dagen normaal gebruik gewoon leeg. Nu is dat normaal gesproken niet zo`n probleem, maar natuurlijk wel als je een paar dagen weg gaat naar een plaats zonder stopcontact.
Reserve oplader
Vooral tijdens kampeertrips of reizen naar het buitenland kan het lastig zijn om continue je telefoon op te laden. Daarnaast kan het natuurlijk altijd gebeuren dat je het gewoon een keer vergeet. Veel mensen gebruiken daarom een powerbank als een soort van reserve oplader. Een powerbank is eigenlijk een externe batterij die je kunt gebruiken om apparaten die op een accu werken mee op te laden. De meeste powerbanks werken met een usb-aansluiting omdat dit de standaard is voor onder meer tablets, smartphones en laptops. Dat wil overigens niet zeggen dat je een standaard powerbank voor al deze apparaten kunt gebruiken. Het is dan ook belangrijk dat je goed weet wat voor powerbank je moet kopen om welk apparaat op te laden. Dit artikel geeft daar meer informatie over.
mAh
Alle accu`s en batterijen hebben een bepaalde waarde die aangeeft over hoeveel stroom ze beschikken. Dit wordt uitgedrukt in mAh, oftewel Milliampère-uur. Deze waarde wordt zowel gebruikt voor de interne accu`s van bijvoorbeeld een laptop of je telefoon, als voor de oplaadwaarde van de powerbank. Eigenlijk is het rekensommetje dat je moet maken heel simpel. Als jouw telefoon een accu heeft van 2000 mAh, dan heb je een powerbank nodig die op zijn minst dezelfde waarde heeft. Anders kun je hem niet volledig opladen. Nog beter is het om een powerbank te hebben die op zijn minst twee keer de hoeveelheid mAh heeft als de accu die je ermee op wilt laden. Vierduizend mAh dus, voor een apparaat van tweeduizend. Op deze manier kun je hem in ieder geval één keer volledig opladen en een tweede keer voor ruim de helft
Waarom verlies je stroom tijdens het opladen?
De reden dat je met de powerbank jouw telefoon niet precies twee keer kunt opladen is omdat de externe batterij zelf ook stroom verbruikt en omdat niet honderd procent van de stroom kan worden overgedragen op de telefoon. Er is altijd een klein verlies in de overdracht die wordt omgezet in warmte. Dit kun je voelen als je de powerbank aansluit op je telefoon. Behalve dat hij je smartphone bijlaad kun je er ook je handen aan opwarmen. Hetzelfde gebeurt vaak met de accu van je telefoon als je deze oplaad. Ook deze zet de stroom gedeeltelijk om in warmte. Hoeveel mAh je in totaal verliest is lastig te zeggen. Dit hangt namelijk voor een groot deel af van de kwaliteit van zowel je powerbank als van je telefoon. Gemiddeld kun je zeggen dat je voor het opladen van jouw accu van 2000 mAh ongeveer 2400 ampère nodig hebt.
Hoe zit het met tablets en laptops?
Nu zijn de accu`s van smartphones vaak nog behoorlijk beperkt in hun capaciteit. Veel meer dan 3000 mAh zijn deze meestal niet, hoewel het gebruikte volume wel steeds verder toeneemt. Dit is een heel ander verhaal als je het hebt over tablets en laptops. Deze hebben namelijk veel grotere accu`s, wat ook zeker nodig is. Het stroomverbruik van zowel een telefoon, tablet of laptop wordt namelijk voor een groot gedeelte bepaald door de grote van het scherm. Hoe groter het scherm van je tablet of laptop dus is, hoe meer stroom deze nodig heeft en hoe groter dan ook de accu die erin geplaatst wordt. Om dit rijtje door te trekken, je hebt dus ook een veel sterkere powerbank nodig om deze apparaten op te kunnen laden.
Welke waarde voor welk apparaat
In principe kun je hiervoor de volgende verdeling aanhouden. Voor een telefoon kun je prima een powerbank kopen van minder dan 10.000 mAh. Dit hangt er vooral vanaf hoe vaak je deze wilt kunnen gebruiken, zonder hem opnieuw op te laden. Voor tablets en Ipads geld dat je het beste een powerbank kunt kopen die een vermogen heeft van tussen de 10.000 en 15.000 mAh. Op die manier ben je er van verzekerd dat je deze op zijn minst twee keer kunt opladen. Ook hier geld natuurlijk dat er veel variatie kan zitten tussen het vermogen en verbruik per tablet. Zo verbruikt een 7 inch tablet natuurlijk veel minder dan een 10 inch. Voor de echt grote apparaten, zoals een laptop, kun je het beste een powerbank kopen van ten minste 15.000 mAh. Zo weet je zeker dat je jouw laptop een lange tijd kunt voeden, zonder dat hij leeg raakt. Ideaal voor als je hem wilt gebruiken in bijvoorbeeld de trein op weg naar huis.
Solar powerbanks
Powerbanks zijn dus heel handig als je tijdelijk extra stroom nodig hebt. Maar helaas zijn ook deze na verloop van tijd leeg en zul je ze opnieuw moeten opladen. Een extra truck die je kunt toepassen is door een zogenaamde solar powerbank te kopen. Dit is een powerbank die werkt op zonne-energie en dus ideaal is voor de camping in de zomer. Een solar powerbank kun je simpelweg opladen door hem een tijdje in de zon te leggen, waarna je vervolgens je telefoon weer kunt opladen. Op deze manier kun je dus bellen op zonne-energie. En die heb je gelukkig altijd bij je.